
"YEMƏK" YOX, "DADINI ÇIXARMAQ"
Tanınmış kulinariya kuturyesi Natalya Qolumb Azərbaycanı fud-turizm üçün cəlbedici ölkə sayır
Müəllif: Vəfa ZEYNALOVA Bakı
Biz elə ritmik dünyada yaşayırıq ki, həyat tərzimizi də bu ritmə uyğunlaşdırmalıyıq. Daim tələsdiyimiz, ora-bura vurnuxduğumuz standart gün, standart mühit, standart qida. Amma bunlardan bezməmək, yalnız maddi-məişət tələbatlarımızı yox, mədəni və intellektual tələbatlarımızı da ödəmək üçün teatrlara, sərgilərə və... gözəl restoranlara yollanırıq.
Məlum olduğu kimi, qida sadəcə orqanizmin yeməyə olan tələbatının yox, həm də zövqün tələbatının ödənilməsi vasitəsidir. Qədimdə bunu yaxşı anladıqları üçün tez-tez "dəbdəbəli ziyafətlər" təşkil edirdilər. Belə ziyafətlərdə qurmanlıq kult səviyyəsinə qaldırılır, qida - əmək və bacarığın nəticəsi kimi qəbul edilir, menyu əvvəlcədən hazırlanır, yeməklər isə hərəsi öz vaxtında masaya gətirilirdi.
Belə bir deyim var - kulinariya sənəti olmasaydı, reallığın dəhşətlərinə dözmək çətin olardı. Bu gün gözəl yemək sənəti, bəzən, orta istehlakçının nəzərində lazımsız israfçılıq kimi görünə bilər, amma buna rəğmən, bu sənət dünyada dəbdə olan trendə çevrilib.
Xörək - incəsənət kimi
Natalya Qolumb gənc, lakin artıq kulinariya sahəsində çox tanınmış, hobbisini ustalığa, xörək bişirilməsi prosesini isə incəsənətə çevirməyə nail olmuş bir şəxsdir. Həyatında ilk piroqu artıq 4 yaşında hazırlamış, gözəl yeməklə bağlı istənilən məsələdə mükəmməl həvəskar-ekspert kimi qəbul edilən, indi isə artıq həm də 4-cü dərəcəli aşpaz diplomunu almış bu xanım, xörəyə daim, incəsənət kimi yanaşıb. "Hər halda, əbəs yerə deyil ki, dünya kulinariyasındakı ən yaxşı reseptlər adi xalq xörəklərinin təkmilləşdirilmiş variasiyalarıdır. Onlar əsrlərlə sınaqdan çıxmış reseptlərdir", - deyə o, bildirir. Qolumb xüsusi olaraq vurğulayır ki, söhbət, sadəcə, aclığın aradan qaldırılması vasitəsindən getmir. Bu, əsrlər boyu toplanmış təcrübədir. Xörəyin hazırlanmasına səmimi və ürəkdən yanaşma isə, təxminən, rəssam və ya bəstəkarın növbəti şedevrini yaratdığı zaman yaşadığı təbə bərabər bir hissdir. Ölkənin kulinariyası - ədəbiyyat, musiqi, dastan kimi milli mədəni və tarixi sərvətdir.
Natalya hazırkı kredosuna bir gündə nail olmayıb. O, Bakıda Neft Akademiyasını bitirib, uzun müddət banklarda, biznes sahəsində çalışıb. Dadlı yeməklərə sevgisi isə onda sadəcə hobbi və xoş (həm də faydalı) əyləncə olub. "Dostlarım daim mənə zəng vuraraq bu və ya digər xörəyin reseptini soruşurdular. Sonda sosial şəbəkələrdən birində öz jurnalımı açmaq qərarına gəldim", - deyə o, "R+" jurnalına danışır.
Maraqlı reseptlər və gözəl bişirilmiş yeməklərin fotolarının yer aldığı səhifə xörək bişirməyi sevənlər arasında tezliklə populyarlıq qazanıb və səhifə üzvlərinin sayı durmadan artıb... İndi Natalya bir sıra layihələrin də rəhbəridir. O, kitabın, nüfuzlu restoran üçün menyunun dərcinə hazırlaşır. Natalyanın aşpazlardan ibarət komandası da var. Bu yolu getməkdə ona işinə olan səmimi sevgisi kömək edib.
Kulinar və bu sahəyə layiqli qiyməti verə bilən Qolumb üçün gözəl yemək nə deməkdir? Ona ehtiyac nədən yaranır? Niyə geniş çeşiddə xörəklərin verildiyi restoranlar qiymətin bahalığına rəğmən, daim müştəri ilə dolu olur? Məsələ ondadır ki "ali mətbəx" yalnız bizim qidaya olan fizioloji tələbatımızı ödəmək üçün yox, həm də yüksək, zərif estetik duyğularımızı təmin etmək üçündür. Bu isə artıq qida qəbulu ilə bağlı adi utilitar anlayışdan kənara çıxır. Təsadüfi deyil ki, əvvəllər "yemək" yox, "təam etmək", yəni yeməyin dadını çıxarmaq, qidanın tələsmədən qəbulundan, onun tamı ilə yanaşı, həm də görünüşündən həzz almaq" - deyə Natalya bildirir.
Resept ardınca Azərbaycana
Azərbaycan zəngin kulinariya ənənələri, dadlı xörəkləri olan ölkədir. O, öz kulinariyası ilə dünya mətbəxlərinin ən məşhur nümunələrilə rəqabət apara bilər. "Ölkəmiz fud-turizm üçün (qastronomiya turizmi - red.) kifayət qədər cəlbedici ola bilər. Məsələn, qonaq Azərbaycanın hansı kəndinə üz tutarsa, orada rahat şəkildə istənilən qapını döyə bilər. Onu gülərüzlə qarşılayacaqlar, dadlı kənd xörəklərinə qonaq edəcək, əvəzində bir qəpik belə, almayacaqlar. Təsəvvür edin, bu yanaşma geniş yayılsa, nə qədər adam "mədə ziyafəti" üçün buraya üz tutar", - deyə kulinar qeyd edir.
Bunun üçün bizdə hər bir şərait var: əcnəbi turistlər və qonaqların buranı yerli mətbəxə vurularaq tərk etməsi təsadüf deyil. Yarpaq dolması, düşbərə, qutab onları yerli mətbəxdə heyran edən xörəklərdəndir. Natalyanın sözlərinə görə, bununla yanaşı, avropalı qonaqlar arasında bəzi xörəklərimizi həddindən artıq yağlı olduğu üçün bəyənməyənlər də var: "Bu, başadüşüləndir. Axı, hər bir ölkənin əhalisi öz mətbəxinə öyrəşib. Qonaqlar üçün isə o, qeyri-adi təsir bağışlayır: ya həddindən artıq duzlu, ya istiotlu, ya yağlı və s. Məsələn, Şərqdə, Yaponiya və Çində beş məlum hiss orqanına daha biri əlavə olunur - dad hissi. Bu hissin tələbatının ödənilməsi üçün xörəyə dad artıran vasitələr, onun müxtəlif komponentləri əlavə olunur". Dadı artıran vasitələr hamımıza tanış olan qlyütamat natridir. Biz onu kimyəvi, sintetik əlavə, "zərərli" maddə, fast-fudun ayrılmaz hissəsi kimi qəbul etməyə öyrəşmişik. Çində isə onun yeməyə əlavə olunması mütləqdir.
Eyni sözləri avropalılar üçün ənənəvi sayılmayan Azərbaycan xörəkləri haqda da söyləmək mümkündür. Hazırda Natalya şəhərdəki məşhur bir restoran üçün menyu hazırlayır. Menyuda Azərbaycan milli xörəklərinin bir qədər dəyişdirilmiş və yaxşılaşdırılmış fyujn-versiyaları yer alacaq. "Biz vaxtilə dahi fransız aşpazı Pol Bokyuzun etdiyini təkrarlamağa çalışırıq. O, Fransanın bütün regionlarından olan ən məşhur xörəklərin görünüşünü bir qədər dəyişib və bununla da, bütün dünyanı bu sahədə Fransaya tərəf istiqamət almağa vadar edib", - deyə kulinar bildirir.
Yalnız reqlamentlə
Bununla yanaşı, Azərbaycan qastronomiyası problemlərdən də xali deyil. Natalyanın fikrincə, əsas problemlərdən biri xammalla təchizat sahəsində inkişafın kifayət qədər olmamasıdır. Məlum olduğu kimi, Avropa mətbəxinə aid ən məşhur xörəklərin bişirildiyi məhsullar ölkəyə xaricdən gətirilir. Təbii ki, bu, hazır məhsulun qiymətini xeyli bahalaşdırır. Halbuki Azərbaycanda aqrar sahənin inkişaf etdirilməsi üçün əla resurslar var. "Bizdə yabanı qulançar kimi az tanınmış bitki belə, bitir", - deyə Natalya bildirir. Onun sözlərinə görə, sözügedən bitki ölkənin bir sıra regionlarında bitir və ondan kulinariyada son dərəcə az istifadə olunur.
Ölkədə qastronomik problemlərdən biri xammal problemidirsə, digəri tam fərqli, sırf mental məsələdir. "Bizim xalqda dadlı xörək - evdə bişmiş xörək sayılır. Bu səbəbdən də, onlar bahalı restoranlara getdikdə evdə yeməyə vərdiş etdikləri ənənəvi xörəyi, yaxud onun variasiyalarını sifariş edirlər", - deyə kulinar qeyd edir. O, hesab edir ki, Azərbaycan xalqı hələ kəskin yeniliklərə hazır deyil.
Amma bu, kənarda baş verənlərdir. "Daxil"ə gəlincə, mətbəxdə də vəziyyət asan deyil. Qərbdə aşpazların, xüsusilə baş aşpazların işi nüfuzlu, hörmətli iş sayılır, əksər insanlar restoranlara konkret aşpaza görə gedirlər. Bizdə isə onlar hələ də özlərinə sığışdırmadıqları xidmətçi personal kimi fəaliyyət göstərirlər. Bu, aşpazın heysiyyatına toxunur. Üstəlik, əlbəttə ki, onun cibinə də zərbə vurur, restoran sahibinin qabiliyyətini, kreativliyini inkişaf etdirməsinə mane olur. "Əksər hallarda baş aşpazlar mənə yeni ideyalarının aşıb-daşdığını, lakin onları reallaşdıra bilmədiklərini söyləyirlər. Çünki aşpazlar yeməkləri bu və ya digər restoran sahibinin "reqlamentinə" əsasən hazırlamalıdırlar", - deyə Natalya bildirir: "Bu yaxınlarda bir azərbaycanlı aşpaz Rusiyadan qayıdıb. O, Rusiyada kulinariya sahəsində keçirilən müsabiqədə qızıl medal qazanıb. Aşpaz oradan bir çox yeni ideyalarla qayıtdığını bildirir... Lakin müsabiqə bayramı bitdi və adi iş günləri başladı. İndi onun ideyalarını işinə tətbiq etməsi çətindir. Azərbaycanda ekstra-klass, "kutyurye" sayıla biləcək aşpazların olduğunu çox az adam bilir. Məsələn, Pol Bokyuzun Fransa mətbəxi üçün etdiklərini Azərbaycan mətbəxi üçün etmiş mərhum Şahhüseyn Kərimovun tələbələri haqda bu sözü demək olar".
...Qastronomiya, ali mətbəx həm çox cəlbedici, həm də çox çətindir. Bu gün əksər evdar və işləyən qadınlar köhnə ənənələrin, "tez-bazar sup"ların içində batıb qalıblar. Amma istənilən evdar qadını kraliça etməyin mümkün olduğu kimi, istənilən adi bir xörəkdən də şedevr düzəltmək olar! İllərin təcrübəsinə malik kulinar olan Natalyanın fikrincə, istənilən şəxs xörək bişirə bilər: çətin xörək yox, çox zəhmət tələb edən xörək var. Ən təcrübəsiz insan belə, mükəmməl "çoxmərtəbəli" xörək hazırlaya bilər. Necə deyərlər, əsas istəkdir. Kiçik sehrbaz və rəssam olmaq istəyirsinizsə, xörəyi kətan, ərzaqları isə fırça əvəzinə istifadə edin. Onda yaxınlarınız yaradacağınız kiçik şedevrlərə görə sizə minnətdar olacaq.
MƏSLƏHƏT GÖR: